Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για νέα μέτρα 550 εκατομμυρίων ευρώ. Θα το δούμε σε λίγο...

Δεσμεύσεις για λήψη νέων μέτρων ύψους 550 εκατ. ευρώ το 2018 – που οι πιστωτές ωστόσο έκριναν ως ανεπαρκείς – και παραδοχή ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εφαρμοστεί από ελληνικής πλευράς σχεδόν τα δύο τρίτα των προαπαιτούμενων που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση και την επόμενη εκταμίευση του προγράμματος, περιλαμβάνει το σημείωμα Τσακαλώτου που συζητήθηκε με τους δανειστές στις Βρυξέλλες, πριν το Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτό αναφέρει στο Bloomberg πηγή με γνώση του ζητήματος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σημείωμα Τσκαλώτου, μέρος μεγαλύτερο του ενός τρίτου των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει υλοποιηθεί και ακόμη ένα τρίτο εξ αυτών αναμένεται πως θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Οι υπόλοιπες ενέργειες μπορούν να υλοποιηθούν πλήρως εντός δέκα ημερών από τη στιγμή που θα επιτευχθεί μίας συνολική συμφωνία.
Οι ενέργειες από ελληνικής πλευράς που εκκρεμούν, περιλαμβάνουν το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ζητήματα που σχετίζονται με την αγορά ενέργειας.
Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 εκτιμάται στο 2,3% του ΑΕΠ, ενώ η ελληνική πλευρά δεν «βλέπει» δημοσιονομικό κενό φέτος.

Νέα μέτρα 550 εκατ. ευρώ
Οι θεσμοί προβλέπουν ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό της τάξης των 700 εκατ ευρώ το 2018, ενώ τα μέτρα στα οποία δεσμεύεται η κυβέρνηση αναμένεται να αποφέρουν 550 εκατ. ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να ενισχύσει και να επεκτείνει τον μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής (δηλαδή τον «κόφτη») που νομοθετήθηκε τον προηγούμενο Μάιο, κατά ένα επιπλέον χρόνο, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.
Ωστόσο σύμφωνα με το Bloomberg, παρότι το σημείωμα Τσακαλώτου περιείχε μια σειρά δεσμεύσεων ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ολοκληρωθεί το απαιτούμενο έργο, οι πιστωτές έκριναν τις προτάσεις ως ανεπαρκείς, όπως ανέφερε δεύτερος αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

  • Από την ειδησεογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου