Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Κόκκινα δάνεια: Κούρεμα χρεών και προς το Δημόσιο

Χωρίς να βγει "λευκός καπνός" ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ η διαπραγμάτευση μεταξύ των εκπροσώπων των Θεσμών και της ελληνικής πλευράς αντικείμενο της οποίας ήταν η νομοθέτηση του εξωδικαστικού μηχανισμού, δηλαδή η επίλυση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε Δημόσιο, τράπεζες και ασφαλιστικά Ταμεία.
Η τετράωρη συνάντηση δεν οδήγησε σε συμφωνία, αντιθέτως οι επόμενες συναντήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμη και εντός των επόμενων ημερών.
Όπως είπε ο ίδιος έγινε μια εκτενής  συζήτηση για τη διευθέτηση των χρεών και η κεντρική ιδέα είναι να βρεθεί ένας μηχανισμός ο οποίος να στηρίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη μετατροπή των κόκκινων δανείων σε "πράσινα" και να διασφαλίζεται το Δημόσιο. Σημειώνοντας πως έγινε ένα μεγάλο βήμα.
Απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr για το ποια είναι τα αγκάθια που παραμένουν είπε "εμείς θέλουμε την εξαίρεση φόρων" για να συμπληρώσει: "πρέπει να διασφαλίσουμε τι αντίκτυπο θα έχει στα δημόσια οικονομικά, να είναι ο μικρότερος δυνατός, και να υπάρχει ίση αντιμετώπιση των πιστωτών."  
Εν τω μεταξύ στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξερχόμενο της συνάντησης ανέφερε πως το οικονομικό επιτελείο "τρέχει" μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει στα έσοδα ενδεχόμενο "κούρεμα" σε ΦΠΑ και ΦΜΥ και αν επιτρέπεται το "κούρεμα". Το ίδιο στέλεχος έσπευσε να δηλώσει πως όλα θα απαιτήσουν νομοθετική ρύθμιση.
Νωρίτερα στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος είχε πει: "Υπάρχουν συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ Θεσμών και ελληνικής πλευράς, στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, δηλαδή στην επίλυση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, κ.α. και δεν είναι μόνο τεχνικού χαρακτήρα".
Εν τω μεταξύ και σε ό,τι αφορά τις εταιρείες διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως ήδη επτά funds έχουν υποβάλει αίτηση για στην Τράπεζα της Ελλάδας για δραστηριοποίησή τους σε αυτό το κομμάτι της αγοράς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο στόχος είναι να έχουν αδειοδοτηθεί δύο με τρία funds έως το τέλος του έτους, με την πρώτη άδεια να δίνεται στην Aktua.

  • Από το http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου