Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Λίγο πριν τις Αμερικανικές εκλογές!

Η αγωνία κλιμακώνεται στην προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, καθώς οι υποστηρικτές της παρακολουθούν τη διαφορά της στις δημοσκοπήσεις να μειώνεται έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, κι ενώ ο προεκλογικός χρόνος έχει μειωθεί αισθητά ενόψει των προεδρικών εκλογών της Τρίτης.


Η προεκλογική εκστρατεία αποκτά χαρακτηριστικά πολιτικού θρίλερ τις τελευταίες ημέρες, καθώς αρκετές από τις «αμερικανικές πολιτείες-κλειδιά» που πρέπει να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται ότι αλλάζουν προτιμήσεις και, ενώ θεωρούνταν σίγουρες για τη Χίλαρι Κλίντον, μπαίνουν σε αξιολόγηση πιθανής προτίμησης για τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας (Reuters / Ipsos States of the Nation project).

Στην έρευνα αυτή συμμετέχουν περίπου 15.000 ψηφοφόροι σε εβδομαδιαία βάση από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, αλλά και την περιφέρεια της Κολούμπια στην Ουάσινγκτον. Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής στη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα, ενώ το προβάδισμα που είχε η Κλίντον στο Μίσιγκαν έχει μειωθεί στο όριο του προεκλογικού συναγερμού, εντείνοντας την ανησυχία στο προεκλογικό επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον.

Η κατάσταση στο Οχάιο παραμένει συγκεχυμένη, ενώ η Πενσυλβάνια φαίνεται να τείνει προς την Κλίντον.

Ένα από τα ερωτήματα που πλανάται στο μεταξύ είναι μήπως οι Αμερικανοί ψηφοφόροι που υποστηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να τολμούν να το πουν είναι το κρυφό ... ατού του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών που θα τον οδηγήσει μέχρι τον Λευκό Οίκο;

Εξ ορισμού δύσκολο να εντοπισθούν και να μετρηθούν στις δημοσκοπήσεις, αυτές οι ψήφοι αποδεικνύονται αποφασιστικής σημασίας σε μία εκλογική μάχη που φαίνεται εξαιρετικά αμφίρροπη.

Μπροστά στον Λευκό Οίκο, ο Τόμας Χάντσον, 64 ετών, ομολογεί με την άκρη των χειλιών του ότι ψήφισε Τραμπ και σπεύδει να προσθέσει ότι «το έχει βάρος στη συνείδησή του». Αυτός ο καθαρόαιμος ρεπουμπλικανός, που συνήθως δηλώνει με υπερηφάνεια τι έχει ψηφίσει.

Όπως ο βετεράνος αυτός, 27 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει στη πρώιμη ψηφοφορία που επιτρέπεται σε πολλές αμερικανικές πολιτείες.

Οι ειδικοί αναρωτιούνται για το πραγματικό βάρος αυτών των ψηφοφόρων που βαδίζουν στα κρυφά και για το αν είναι σε θέση να προκαλέσουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα ανάλογο με το απροσδόκητο «ναι» των Βρετανών στην έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν δηλαδή είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα «φαινόμενο Μπράντλεϊ» (Bradley).

Ο Τιμ Μπράντλεϊ , μαύρος υποψήφιος για τη θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας το 1982, έχασε τις εκλογές τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις του έδιναν άνετη επικράτηση, διότι πολλοί ψηφοφόροι δεν τόλμησαν να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν εναντίον του, φοβούμενοι μήπως θεωρηθούν ρατσιστές.

Ανάμεσα σε αυτές τις κρυμμένες ψήφους, οι ψήφοι των λευκών μη πτυχιούχων Αμερικανών, οι οποίοι, το 2012 αποτελούσαν ένα μπλοκ 47 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που δεν μετακινήθηκαν μέχρι την κάλπη και σήμερα προσεγγίζονται από τον Τραμπ, υπενθυμίζει ο Ντέιβιντ Βάσερμαν της ιστοσελίδας FiveThirtyEight στηριζόμενος στα στοιχεία των εκλογικών στατιστικών.

Εάν κερδίσει την εμπιστοσύνη τμήματος αυτών των ψηφοφόρων, ο Τραμπ θα μπορούσε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τον διευθυντή σύνταξης του Cook Political Report.



«Δεν θέλω να το λέω»

Είναι αυτό το κρυφό απόθεμα που ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των προκριματικών καταλήγοντας να ανακηρύξει τον Τραμπ επίσημο υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος;

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Βάσερμαν, χρειάζεται αυτό το μπλοκ των λευκών, μη πτυχιούχων Αμερικανών να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και να μετακινηθεί μέχρι τις κάλπες, πράγμα που δεν επιβεβαιώνεται.

To ίδρυμα Brookings έχει εκπονήσει τρία σενάρια που περικλείουν αυτό το προφίλ των ψηφοφόρων, αλλά ακόμη και στην καλύτερη υπόθεση, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα κατόρθωνε να εξασφαλίσει αρκετούς μεγάλους εκλέκτορες, οι οποίοι ορίζουν τελικά και τον πρόεδρο.

Σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας Politico μεταξύ στελεχών και ακτιβιστών του ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε 11 πολιτείες-κλειδιά, το 71% θεωρεί ότι οι δημοσκόποι έχουν υποτιμήσει αυτούς τους ψηφοφόρους που δεν τολμούν να πουν ότι θα ψηφίσουν αυτόν τον, επιεικώς, αμφιλεγόμενο προεδρικό υποψήφιο.

«Γνωρίζω προσωπικά πολλούς ρεπουμπλικάνους που δεν θα ομολογήσουν ότι θα ψηφίσουν τον Τραμπ. Ούτε εγώ θέλω να το λέω», δήλωσε στο Politico ένας ρεπουμπλικάνος από τη Βιρτζίνια.

Είναι ενδεικτικό ότι το προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον έναντι του Ντόναλντ Τραμπ είναι μεγαλύτερο στις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις σε σχέση με τις ιντερνετικές, σύμφωνα με την FiveThirtyEight.



Μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων

Αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην αποτυχία των δημοσκοπήσεων στην περίπτωση του βρετανικού δημοψηφίσματος , δήλωσε στο Newsweek ο επιστήμονας και πολιτικός παρατηρητής Ουίλιαμ Χάουσντορφ.

Όμως απροσδόκητα γεγονότα, όπως η ισχνότερη συμμετοχή των νέων στην ψηφοφορία και η απρόβλεπτη κατανομή των αναποφάσιστων έπαιξαν, κατά τη γνώμη του, σημαντικό ρόλο στο βρετανικό δημοψήφισμα.

«Δεν έχω αποφασίσει ακόμη. Δεν είμαι οπαδός ούτε του Τραμπ, ούτε της Κλίντον. Ηθελα να ψηφίσω τους ρεπουμπλικάνους, αλλά δεν μπορώ να ψηφίσω Τραμπ. Προηγουμένως ψήφιζα τους δημοκρατικούς. Με λίγα λόγια, είμαι πολύ στριμωγμένη», δηλώνει η Ζακλίν Αροουσμιθ, περαστική κοντά στον Λευκό Οίκο.

Περί το 15% των Αμερικανών δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι ψηφοδέλτιο θα ρίξει στην κάλπη, τη στιγμή που το 2012 μόνο το 5% δίσταζε ακόμη ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ, υπενθυμίζει ο Νέιτ Σίλβερ της ιστοσελίδας FiveThirtyEight.

«Θεωρητικά, με μόνο το 46% των ψήφων υπέρ της Κλίντον, ο Τραμπ θα μπορούσε να την νικήσει εξασφαλίζοντας τις ψήφους των αναποφάσιστων και των ψηφοφόρων των ανεξάρτητων. Στην πράξη, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι ο Τραμπ θα είναι η δεύτερη επιλογή τους», έγραφε χθες ο αναλυτής.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία της 8ης Νοεμβρίου είναι ο μεγάλος άγνωστος. Σύμφωνα με τις ψήφους της πρώιμης ψηφοφορίας, οι δημοκρατικοί ψηφοφόροι είχαν μικρότερη κινητοποίηση από τους ρεπουμπλικανούς σε ορισμένες πολιτείες.

Όμως, η συμμετοχή των νέων και των μαύρων, που συνέβαλαν αποφασιστικά στη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, αυτή τη φορά δεν είναι ικανοποιητική.

  • Από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου