Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

«Χάσαμε τους υπουργούς, στοπ»...

Πολύ κοντά στο να επιτύχει ξανά το ρεκόρ της 27ης Μαΐου βρέθηκε προχθές η κυβέρνηση, ως προς το (μη) σεβασμό της Βουλής και ειδικότερα της υποχρέωσής της για κοινοβουλευτικό έλεγχο: Το ποσοστό απάντησης σε ερωτήσεις των βουλευτών ανήλθε στο 4,7%, καθώς από τις 21 ερωτήσεις απαντήθηκε μόλις μία. Στις 27/5, εξαιτίας της μη προσέλευσης των υπουργών στην Ολομέλεια, είχαν ακυρωθεί όλες οι προγραμματισθείσες για εκείνη την ημέρα ερωτήσεις: ποσοστό ανταπόκρισης των μελών της κυβέρνησης; Μηδέν (0%)!

Εκείνες τις ημέρες, σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης έλεγε: Ενα θέμα που μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ, με αρνητικό πρόσημο δηλαδή, είναι η ανταπόκριση υπουργών της κυβέρνησης –όχι ισοπεδωτικά, άλλων πολύ καλά και άλλων λιγότερο– στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Εχουμε προσπαθήσει και έχουμε λάβει μέτρα. Εχουμε φθάσει τώρα στο 56% των απαντήσεων στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να φθάσουμε στο επίπεδο του 70%-75% έγκαιρων απαντήσεων στο πλαίσιο των επίκαιρων ερωτήσεων. Είναι ένα από τα “αγκάθια” που έχουμε εντοπίσει.



Νέο χαμηλό

Λίγους μήνες αργότερα, οι υπηρεσίες της Βουλής ανέφεραν νέα «υποχώρηση», καταγράφοντας μόνο το 55% των ερωτήσεων να έχει απαντηθεί. Για να έρθει πριν από λίγες ημέρες ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης να δηλώσει, με αφορμή μια νέα κλιμάκωση υπουργικών απουσιών: «Πράγματι, οι ερωτήσεις που δεν συζητούνται, σύμφωνα με τον κ. Βούτση, που μας ενημέρωσε, έχουν φθάσει περίπου το επίπεδο του 70%».

Εξ εκείνων οι οποίοι συνήθως απουσιάζουν προκαλώντας εντονότατη τη διαμαρτυρία ερωτώντων βουλευτών είναι ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος σε μία από τις περιπτώσεις τέτοιας διαμαρτυρίας αποκάλυψε και ένα «απολαυστικό» περιστατικό:

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καλούσε κάθε εβδομάδα για δύο χρόνια τον κ. Τσακαλώτο να έρθει στη Βουλή για το Ελληνικό.

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε εβδομάδα;

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Κάθε εβδομάδα! Ο κ. Τσακαλώτος θα θυμάται ότι η γραμματέας του με έπαιρνε τηλέφωνο και μου έλεγε ότι δεν θα έρθει ο κ. υπουργός, ενώ δεν είχα ερώτηση. Ηταν τόσο μεγάλη η συνήθεια της εβδομαδιαίας συνεννόησης.

Ευκλ. Τσακαλώτος: Απάντησα. Δεν απάντησα;

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Μία φορά στους δεκαέξι μήνες ήρθατε.

Ευκλ. Τσακαλώτος: Αμα κάνεις την ίδια ερώτηση, θα παίρνεις την ίδια απάντηση.

Η κατάσταση χειροτέρευε και «ποιοτικά», καθώς προβάλλονταν πρωτοφανείς αιτίες για να δικαιολογηθεί η διαρκής και μαζική απουσία των υπουργών από τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία: «Ανειλημμένες υποχρεώσεις» και «φόρτος εργασίας».

Ακόμη χειρότερα: προσφάτως κατεδείχθη πως δεν πρόκειται για –έστω μεγάλης έκτασης– προσωπικές επιλογές υπουργών, αλλά για συνολική κυβερνητική στάση απαξίωσης. Προφανώς μετά αίτημά τους, ανέλαβε εγγράφως η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης να ενημερώνει κάθε φορά εγγράφως την εθνική αντιπροσωπεία για τις απουσίες, καθιστώντας σαφές ότι η απαξίωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου συνιστά πολιτική επιλογή και όχι ατομική στάση.



«Χάσαμε τη θεία...»

«Δεν ξέρω αν θυμάστε ένα παλιό έργο, το «Χάσαμε τη θεία, στοπ», αλλά εδώ έχουμε το «Χάσαμε τους υπουργούς, στοπ», σχολίασε καυστικά τις προάλλες ο κ. Νικ. Κακλαμάνης. Κάτι το οποίο ισχύει, εκτός των άλλων, και για τον κ. Αλ.Τσίπρα, μιας και με τη στάση του, έχει επίσης ουσιαστικά καταργήσει τη θεσμοθετημένη «Ωρα του πρωθυπουργού»: την εβδομαδιαία διαδικασία όπου καλείται να προσέρχεται για να απαντά σε ερωτήσεις μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Σημειώνεται ότι το Σύνταγμα (άρθρο 69) αναφέρει ρητά ότι «οι υπουργοί υποχρεούνται να δίνουν διευκρινήσεις όποτε τους ζητηθούν» (ενν. από τη Βουλή). Ο δε Κανονισμός της Βουλής (Αρθρο 124 §1,2) αναφέρει: «Η κυβέρνηση υπόκειται στον έλεγχο της Βουλής. Η υποχρεωτικότητα της ανταπόκρισης των υπουργών μιας κυβέρνησης στον κοινοβουλευτικό έλεγχο ουσιαστικά προβλέπεται και από το Σύνταγμα».

  • Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Του Γιώργου Μπουρδάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου