Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Μπομπ Ντίλαν!

Ο σπουδαίος τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Μπομπ Ντίλαν είναι ο νικητής του φετινού βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η Επιτροπή. Ο Ντίλαν βραβεύεται επειδή «έχει δημιουργήσει νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα στην σπουδαία αμερικανική μουσική παράδοση». «Ο Μπομπ Ντίλαν παρουσιάζει την ποίησή του με τη μορφή τραγουδιών, όπως έκαναν και οι αρχαίοι Έλληνες, των οποίων τα έργα παρουσιάζονταν συχνά με μουσική» δήλωσε χαρακτηριστικά η Σάρα Ντάνιους από την σουηδική ακαδημία.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (820.500 ευρώ).

Ο Μπομπ Ντίλαν γράφει μια ποίηση για το αυτί, που οφείλει να απαγγέλλεται. Αν σκεφτεί κανείς τους αρχαίους Έλληνες, την Σαπφώ, τον Όμηρο, έγραφαν επίσης ποίηση που μιλιέται, κατά προτίμηση με όργανα», είπε η Ντάνιους υπερασπιζόμενη την απόφαση και διαβεβαιώνοντας πως επικράτησε «μεγάλη ομοφωνία» στην επιλογή των σουηδών ακαδημαϊκών.

«Εντάσσεται σε μια μακρά παράδοση που ανάγεται στον Ουίλιαμ Μπλέικ», τον διάσημο άγγλο ποιητή που πέθανε το 1827, δήλωσε η γενική γραμματέας, επικαλούμενη τα τραγούδια «Visions of Johanna» και «Chimes of Freedom».

Το μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας Περ Βάστμπεργκ δήλωσε πως ο Ντίλαν «είναι ίσως ο μεγαλύτερος εν ζωή ποιητής».

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως η παραδοσιακή διάλεξη που πρέπει να δώσει ο Ντίλαν κατά την απονομή του βραβείου αργότερα φέτος στη Στοκχόλμη θα είναι μια συναυλία, ο Βάστμπεργκ απάντησε: «Ας το ελπίσουμε».



Ο ταλαντούχος κ. Ζίμερμαν

Ο Μπόμπ Ντίλαν, λοιπόν, ο Ρόμπερτ Ζίμερμαν, ο άνθρωπος με τα πολλά πρόσωπα, ένας πραγματικός «χαμαιλέων» και ένας εξαιρετικός ποιητής.

Είναι πλέον Νομπελίστας με την σουηδική ακαδημία να ανακοινώνει ότι έχει «δημιουργήσει νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα στη σπουδαία αμερικανική μουσική παράδοση».

  • Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου