Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Μπαράζ φόρων και αλλαγές στα εργασιακά σημαδεύουν το δεύτερο μισό του 2016

Αντιμέτωποι με μπαράζ φόρων αλλά και αλλαγές στα εργασιακά θα βρεθούν οι φορολογούμενοι έως το τέλος του έτους, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους ώστε να αποφύγει την εφαρμογή του περίφημου δημοσιονομικού «κόφτη», ενώ παράλληλα τον Οκτώβριο θα πρέπει να περάσει και τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι φόροι που θα κληθούν να καταβάλουν οι πολίτες μέχρι το τέλος του 2016, για να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός σύμφωνα με την «Ημερησία».

Εν τω μεταξύ, το βάρος των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς μεταφέρεται σταδιακά στο μέτωπο των εργασιακών, καθώς το προσχέδιο του Μνημονίου προβλέπει ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να γίνει ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες πρακτικές που υπάρχουν στην Ε.Ε. στο καθεστώς ομαδικών απολύσεων, συλλογικών διαπραγματεύσεων και στον συνδικαλιστικό νόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το φθινόπωρο θα φέρει σειρά αλλαγών στην αγορά εργασίας όπως η ενσωμάτωση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στους 12 μηνιαίους μισθούς, για όλους τους εργαζόμενους, η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων και η αναδιάρθρωση της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Σύμφωνα δε με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, αλλαγές έρχονται και στα επιδόματα ανεργίας. Ένα από τα σενάρια που μελετώνται είναι να θεσπιστεί η αναλογικότητα του επιδόματος, ώστε το ύψος του ποσού που θα δικαιούνται οι άνεργοι να είναι ανάλογο με τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Υπό τη σκιά αυτών των μέτρων, κορυφώνονται οι προσπάθειες να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Σήμερα Δευτέρα συνεδριάζει το Euro-working Group για να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ακόμα πάντως δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι θεσμοί θα επιμείνουν και στην νομική θωράκιση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Εάν το Euro-working Group δώσει «πράσινο φως» ότι η χώρα μας έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα, θα ξαναμπεί στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το ενδεχόμενο εκ νέου αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις για τη φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Τα ελληνικά ιδρύματα είναι αποκλεισμένα από την κανονική γραμμή χρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος από τον Φεβρουάριο του 2015, με συνέπεια να στηρίζονται στον πιο ακριβό έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA.

Η ΕΚΤ αναμένεται να επανεξετάσει το θέμα των ελληνικών τραπεζών στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, στις 22 Ιουνίου.

  • Πηγή: http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου