Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Δανοί οι ευτυχέστεροι άνθρωποι στον κόσμο - Οι έλληνες στην 99η θέση. Πολύ χαμηλά, παιδιά...

Στην πρώτη θέση με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο αναδείχτηκε για το 2016 η Δανία. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών από το Sustainable Development Solutions Network και το Earth Institute του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω στην κατάταξη, στην 99η θέση από την 102η το 2015.

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι εκθέσεις για την ευτυχία, παγκοσμίως, είναι ότι οι χώρες και οι λαοί κατατάσσονται με βάση όχι μόνο κλασικά οικονομικά κριτήρια, όπως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αλλά το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η κοινωνική υποστήριξη, το επίπεδο διαφθοράς, η ελευθερία που έχει κανείς να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή του και η γενναιοδωρία.

Σε γενικές γραμμές οι πιο ευτυχισμένοι βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική, με εξαίρεση το Ισραήλ (11η θέση) και τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην 13η θέση, βελτιώνοντας την επίδοσή τους κατά δύο θέσεις, η Γερμανία στην 16η θέση, η Βρετανία στην 23η θέση, η Γαλλία στην 32η, η Ισπανία στην 37η και η Ιταλία στην 50ή. Μεταξύ των 30 πιο ευτυχισμένων χωρών υπάρχουν 14 ευρωπαϊκές, πιο ευτυχισμένη ασιατική χώρα θεωρείται η Σινγκαπούρη στην 22η θέση, ενώ δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, η Βραζιλία και το Πουέρτο Ρίκο, βρίσκονται στη 17η και τη 15η θέση αντίστοιχα. Οπως θα περίμενε κανείς, η ευτυχία δεν ανθεί στην υποσαχάρια Αφρική, απ’ όπου και προέρχονται οι οκτώ από τις 10 πιο δυστυχισμένες χώρες της Γης, μεταξύ τους η Ρουάντα και το Μπενίν, και στην τελευταία θέση το Μπουρούντι. Η Συρία και το Αφγανιστάν καταλαμβάνουν δύο από τις χειρότερες θέσεις της κατάταξης.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενότητα με τις μεταβολές ευτυχίας μεταξύ των λαών. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση του σχετικού καταλόγου (126η θέση), έχοντας χάσει 1.294 πόντους σε σχέση με την περίοδο 2005-2007 (το 2016 η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 5.033 πόντους). Ακολουθούν οι Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Μποτσουάνα, Βενεζουέλα, Υεμένη, Ινδία, Ιταλία και Ισπανία. Στον αντίποδα οι λαοί που κατάφεραν να γίνουν περισσότερο ευτυχισμένοι την ίδια περίοδο ήταν οι λαοί της Νικαράγουας, της Σιέρα Λεόνε, του Εκουαδόρ, της Μολδαβίας και της Λετονίας. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, όταν υπάρχει σημαντική υποχώρηση της ευτυχίας, συνήθως ευθύνεται ο συνδυασμός οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι η επιδείνωση που αναφέρθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι θα δικαιολογούσε η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.

  • Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου