Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Σταθάκης: αστάθεια εάν παραταθεί η πρώτη αξιολόγηση. Ακόμα δεν είμαστε ασφαλείς;

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ώστε να μην δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος οικονομικής αστάθειας επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.

«Η πρώτη αξιολόγηση όπως έχει φανεί και στο παρελθόν εάν παραταθεί θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο οικονομικής αστάθειας» υπογράμμισε, μιλώντας στο Mega.

Όπως σημείωσε η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο πρέπει να κλείσει και στα τέσσερα ανοιχτά ζητήματα, δηλαδή το φορολογικό, τα δημοσιονομικά, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αποκρατικοποίησεων.

Είναι δεδομένο, είπε, ότι πρέπει να επιστρέψουν οι θεσμοί, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να ακολουθήσει η διαδικασία ψήφισης στη Βουλή.

Αναγνώρισε ότι και στα τέσσερα αυτά ζητήματα υπάρχει απόσταση στις θέσεις κυβέρνησης - δανειστών, υπογραμμίζοντας ότι στο φορολογικό και τα δημοσιονομικά οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο από την προηγούμενη Τρίτη.

Αναφέρθηκε ειδικότερα ο υπουργός στην απόσταση των δυο πλευρών στο θέμα των κόκκινων δανείων, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει διατυπώσει την κόκκινη γραμμή της σύμφωνα με την οποία ζητάει τριετή παράταση προστασίας δανείων και η οποία θα αφορά στην πώληση μικρομεσαίων στεγαστικών και καταναλωτικών.

Σχετικά με το ζήτημα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, ομολόγησε ότι υπάρχουν προβλήματα κυρίως με το ΔΝΤ και την ένταξή του στο πρόγραμμα.

Δεν διέψευσε μάλιστα τις πληροφορίες για την διάσταση απόψεων με το Ταμείο ειδικά στο συνταξιοδοτικό.

Ερωτηθείς σχετικά με πιθανή ενεργοποίηση εναλλακτικού σεναρίου για μείωση στις συντάξεις ώστε να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι ο υπουργός Εργασίας έχει θέσει ευθέως ότι «το σχέδιό του είναι βιώσιμο και δεν συζητάει μείωση συντάξεων».

Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε, έχει ξεκινήσει να λύνει την εξίσωση του συνταξιοδοτικού παίρνοντας ως βασική υπόθεση ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες περικοπές.

Υπό αυτή την έννοια, αναζητάει τα χρήματα που απαιτούνται για να είναι βιώσιμο το σύστημα μεσοπρόθεσμα.

Διαβεβαίωσε ότι η βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι η προσκόλληση στη συμφωνία του Αυγούστου και υπό αυτό το πρίσμα, η δέσμευση που έχει στο μνημόνιο είναι η εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.

Αυτή τη δέσμευση τηρεί η κυβέρνηση, είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στην πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και εκφράζοντας την άποψη ότι αυτή διαμορφώνει συνθήκες βιωσιμότητας του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη «δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη στην κυβέρνηση» για σενάριο νέων πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει κλείσει τρεις κύκλους διαπραγματεύσεων, ενώ εκτίμησε ότι οτιδήποτε σε αυτή τη φάση «παρατείνει, επιτείνει ή προκαλεί αστάθειες είναι παράγοντας που πρέπει να τον αποτρέψουμε».

Το 2016 παραμένει ένα κρίσιμο έτος, εάν κλείσει η αξιολόγηση κλείνει περίπου το 70% του προγράμματος, όλοι περιμένουν θετικό πρόσημο στο τέλος του χρόνου, τόνισε.

  • Από το in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου