Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Αύξηση κατά 1,9 δισ. ευρώ στα έσοδα του Δημοσίου

Υπέρβαση και μεγάλη αύξηση από το στόχο του 2015 παρουσίασαν τα έσοδα - σε ταμειακή βάση - του ελληνικού Δημοσίου. Αυξήθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ περισσότερο από τον στόχο του προϋπολογισμού, γεγονός που ενισχύει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 και των επόμενων ετών έως και το 2018.

Η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, είναι η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων της τριετίας 2016 - 2018.

Ειδικότερα, τα έσοδα σε ταμειακή βάση του προϋπολογισμού το 2015 ανήλθαν σε 51,406 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 49,491 δισ. ευρώ.

Η υπέρβαση αυτή αποδίδεται, από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στην πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων προς το δημόσιο σε συνδυασμό με στην καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας εντός του 2015, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Μάλιστα, προβλέπεται ότι η τάση αυτή θα συνεχισθεί και το 2016 δεδομένων των προβλέψεων για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

  • Από το ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου