Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης «στον ενικό»: Πολύ κοντά σε συμφωνία

Στη διαπραγμάτευση, τις πιέσεις των δανειστών, το παρασκήνιο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, τις αλλαγές στον ΦΠΑ και το ασφαλιστικό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Βαρουφάκης στην εκπομπή «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου
Στο ερώτημα πόσο κοντά είναι η Αθήνα στη συμφωνία με τους δανειστές ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε: «Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά. Κανείς δεν ξέρει ποτέ μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Ας πούμε ότι είναι θέμα εβδομάδας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και να μη καταλήξουμε σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία».
Επιπλέον ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας στην κυβέρνηση που θα υπογράψει μια συμφωνία που δεν θα προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ τάχθηκε κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. 
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι την 12η Μαΐου υπήρξε αβεβαιότητα αν θα πληρωνόταν η δόση στο ΔΝΤ προκειμένου να πληρωθούν πρώτα μισθοί και συντάξεις.
«Το ελληνικό Δημόσιο, παρά την ασφυξία και το γεγονός ότι είμαστε εκτός αγορών, πληρώνει τις συντάξεις και πληρώνει τους μισθούς. Στους 4 μήνες που είμαστε κυβέρνηση έχουμε αποπληρώσει 6,5 δισ. στους δανειστές την ώρα που πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Βεβαίως οι μισθοί και οι συντάξεις είναι ιερές μεταβλητές» είπε ο Γ.Βαρουφάκης και συνέχισε: «Την 12η Μαΐου επειδή δεν ήταν σίγουρο αν θα πληρώναμε την δόση των 750 εκατ. ευρώ και να καταφέρουμε στο τέλος του μήνα να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Ήμασταν αμφιταλαντευόμενοι αν θα πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ προκειμένου να πληρώσουμε μισθούς και σε συντάξεις. Προτιμώ να χρεοκοπήσω απέναντι στους δανειστές μας και το ΔΝΤ και όχι απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους».
Μάλιστα τόνισε ότι οι δανειστές θα πρέπει «να σταματήσουν να παίζουν αυτό το παιχνίδι της ασφυξίας και να αποδεχθούν ότι αυτή η μνημονική πολιτική έχει λήξει». «Εάν έχουμε δίλημμα να πληρώσουμε έναν δανειστή που δεν υπογράφει μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία και τον συνταξιούχο θα πληρώσουμε τον συνταξιούχο. Ελπίζω να μπορέσουμε να πληρώσουμε και τους δύο» ανέφερε ο Γ.Βαρουφάκης. 
«Είχαμε πει τότε ότι δεν πιστεύουμε στο νυν υπέρ πάντων η επόμενη δόση. Γιατί όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν ό,τι τους ζητούσαν και βύθισαν ακόμη πιο πολύ τη χώρα. Δεν θα πάρουμε αυτή τη δόση για να συνεχιστεί η σκοτοδίνη. Στόχος μας είναι να την σταματήσουμε» είπε ο υπουργός Οικονομικών. 
Για το ενδεχόμενο να υπάρξει ρήξη της Αθήνας με τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ποτέ δεν βρισκόταν στην ατζέντα της κυβέρνησης η ρήξη. «Η εντολή μας από τον ελληνικό λαό δεν είναι να κάνουμε ρήξη αλλά διαπραγμάτευση. Σε μία διαπραγμάτευση αν δεν είσαι διατεθειμένος να πεις ‘’όχι’’ τότε δεν διαπραγματεύεσαι, αιτείσαι. Δεν αποκλείουμε την ρήξη για να μην την έχουμε» τόνισε ο Γ.Βαρουφάκης. Επιπλέον είπε ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται τη ρήξη «αλλά ούτε μια μη βιώσιμη συμφωνία». 
Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών παρομοίασε τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους τους προηγούμενους μήνες με μία γάτα που κυνηγάει την ουρά της. «Έπρεπε να είχαμε λήξει τη διαπραγμάτευση στα μέσα Μαρτίου. Έχει έρθει, όμως, το πλήρωμα του χρόνου και για αυτούς (τους δανειστές). Και εμείς δεν είμαστε έτοιμοι για ρήξη αλλά δεν είναι και η άλλη πλευρά» ανέφερε ο Γ.Βαρουφάκης. 

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι έως την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα αλλάξει τίποτα στον ΦΠΑ προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά. Η πρόταση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Γ.Βαρουφάκη, είναι η δημιουργία δύο συντελεστών: 6,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες και ένας άλλος 15% για όλα τα υπόλοιπα. Οι δύο αυτοί συντελεστές θα ισχύουν για αγορές με πλαστικό χρήμα, ενώ όσοι επιθυμούν αγορές με μετρητά θα πληρώνουν ΦΠΑ 18%.
Για την εστίαση ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «όταν όλα τα υπόλοιπα αγαθά πέσουν στο 15% αυτό θα έχει αντίκτυπο και στον κλάδο της εστίασης. Η μικρή επιβάρυνση κάποιων θα ακυρωθεί από την συνολική αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας». 

Τα τρία «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης είναι το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το δημοσιονομικό. «Το ασφαλιστικό είναι ένα μεγάλο αγκάθι. Εμείς πιστεύουμε στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Το να κόψουμε συντάξεις δεν είναι μεταρρύθμιση» είπε ο Γ.Βαρουφάκης και εξήγησε ότι θα πρέπει να μπει τάξη στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, να υπάρξει εξορθολογισμός των Ταμείων και να βελτιωθούν τα τεχνικά μέσα παρακολούθησης της διαφυγής εισφορών.
Ειδικά για τα εργασιακά ο Γ.Βαρουφάκης σημείωσε ότι οι δανειστές ζητούν μαζικές απολύσεις. «Η ρύθμιση της αγοράς εργασίας και υπό το βάρος της ύφεσης είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη. Γιατί εμείς πρέπει να αποδεχθούμε να θεωρούν μεταρρύθμιση την καταστροφή της αγοράς εργασίας;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών.

Το παρασκήνιο της συνάντησης με τον Μ. Ντράγκι 
«Είδαμε τον Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη. Ήταν η ημέρα που έγινε τελικά το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που αποφάσισε την εκκίνηση της ιστορίας με τον ELA. Ουσιαστικά μας το ανακοίνωσε και εγώ αντέδρασα πολύ έντονα. Του είπα ότι δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει αυτό στις αρχές Φεβρουαρίου και να αυξήσει το κόστος δανεισμού» είπε ο Γ.Βαρουφάκης. 
Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποσχέθηκε προφορικά ότι μετά την συμφωνία θα πάρει πίσω την απόφαση για την άρση της εξαίρεσης (waver) για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. 
«Μας είχε υποσχεθεί προφορικά ότι με το που θα υπήρχε συμφωνία θα υπήρξε άλλη μεταχείριση. Όταν τελείωσε το Eurogroup (της 20ής Φεβρουαρίου) είχα επικοινωνία με τον Ντράγκι. Ακόμη δεν έχει επιστρέψει το waver», είπε ο Γ.Βαρουφάκης.

«Αποκρουστικός φόρος ο ΕΝΦΙΑ»
«Ο ΕΝΦΙΑ είναι αποκρουστικός φόρος θα τον αλλάξουμε και θα τον αντικαταστήσουμε από ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Πρώτα θα κλείσει η διαπραγμάτευση και μετά θα έρθουν οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. 
Για την έκτακτη εισφορά, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι δεν υπάρχουν ακόμα αποφάσεις αλλά η σκέψη είναι οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν να έχουν τη φιλοσοφία της μεταφοράς βαρών από αυτούς που δεν έχουν σε αυτούς που έχουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου