Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

IOBE: Ιστορικό χαμηλό για τις αποταμιεύσεις τον Δεκέμβριο. Και δεν είδαμε ακόμα τίποτα...

Στο -70 βρέθηκε ο δείκτης αποταμιεύσεων καταναλωτών τον Δεκέμβριο του 2014, για πρώτη φορά από το 1985 που γίνονται μετρήσεις από τον ΙΟΒΕ, για λογαριασμό της Κομισιόν που δημοσίευσε προχθές τα πανευρωπαικά αποτελέσματα.

Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται και στο ερώτημα τι θα κάνουν αποταμιευτικά το προσεχές 12μηνο (με τον δείκτη από τις -80,6 μονάδες τον Νοέμβριο στις -81,5 μονάδες τον Δεκέμβριο), σε επίπεδα πάντως που προσεγγίζουν μεν αλλά δεν φτάνουν αυτά του Ιουνίου- Ιουλίου του 2012.

Οι αναλυτικές μετρήσεις του ΙΟΒΕ δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες πιέσεις εντοπίζονται κυρίως στους ανέργους αλλά και στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια (από 1 έως 4 στο πίνακα με 1 το φτωχότερο μέρος του πληθυσμού).

Στις -77 μονάδες βρέθηκε ο δείκτης στο 4ημόριο του φτωχότερου πληθυσμού, στις -70 μονάδες στο 2ο κλιμάκιο, στις -56 στο 3ο και στις -50 μονάδες στο 4ο και πλέον εύρω στο τεταρτημόριο.

Από οικονομολόγους μία από τις ερμηνείας που δίδεται είναι και η μεγάλη φοροεπιδρομή του Δεκεμβρίου που ανάγκασε πολλούς να δώσουν για οφειλές ότι … είχαν ή και να βγάλουν περισσότερα από άλλες φορές χρήματα από τις καταθέσεις τους.

  • Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου