Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

«Αναγκαία η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα»…

Σημεία της σημερινής συνέντευξης του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη:

για τη συνεργασία με την αντιπολίτευση στο δήμο

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Έχουμε το καθήκον να διαχειριστούμε ένα δήμο. Είναι πρακτικά τα ζητήματα και θα ήταν ευχής έργο για τη χώρα να μπορούμε να προβούμε σε συνεργασίες στη Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτως ώστε το κλίμα συμφωνίας, συναίνεσης και συνεργασιών που σε άλλες χώρες το έχουν επιτύχει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο εμείς να αρχίσουμε τουλάχιστον από τα δημοτικά πράγματα».

για το κίνημα των "λευκών" δημάρχων.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Τη διακήρυξη των "8" ανεξάρτητων δημάρχων, βλέπω ότι πολλοί εκ των υστέρων προσπαθούν να τη μιμηθούν. Μιλάνε για ανεξαρτησία ενώ έχουν πολύ συγκεκριμένη κομματική ταυτότητα. Πιστεύω ότι αυτό είναι μία πολιτική και ηθική νίκη δική μας. Από κει και πέρα είναι προφανές, σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ότι ο κομματικός εναγκαλισμός θεσμών υπήρξε ασφυκτικός. Από κει και πέρα δεν θα φθάσουμε στο άλλο άκρο να καταδικάζουμε τα πολιτικά κόμματα τα οποία είναι παράγοντες του δημοκρατικού πολιτεύματος και βοηθάνε στη διαμόρφωση των πολιτικών ρευμάτων και τη διακυβέρνηση της χώρας. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Ανεξαρτησία από τα πολιτικά κόμματα».

για τις προτεραιότητες της νέας θητείας.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Εμείς στην πρώτη θητεία είχαμε την κακή τύχη, όπως και όλοι οι άλλοι δήμαρχοι να βρεθούμε μέσα σ'αυτή την λαίλαπα, γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά. Επικεντρώσαμε τις δυνάμεις μας, ώστε να κρατήσουμε τις πόλεις όρθιες. Δηλαδή να μάθεις εκεί που είχες 11.000 υπαλλήλους, να κρατάς τη πόλη όρθια με 7.000. Αυτό σήμαινε να ρίξουμε το βάρος στον ίδιο το δήμο, στην οικονομική εξυγίανσή του, στον εξορθολογισμό των υπηρεσιών κτλ. Έχουν ξεκινήσει έργα, γιατί φέραμε ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν προλάβαμε να τα ολοκληρώσουμε γιατί η θητεία ήταν πολύ μικρή και έπρεπε πρώτα να φέρουμε τους πόρους. Τώρα έχουμε μια μεγάλη θητεία. Όμως ο χρόνος ο πολιτικός είναι κάτι πάρα πολύ σχετικό. Πρέπει να επωφεληθείς από τη στιγμή που οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα είναι η χώρα αύριο ή και μεθαύριο. Επομένως τώρα ξεκινάμε με μία καινούργια ομάδα, με κάποια έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει και προχωράμε. Από κει και πέρα σας, τα έργα στη πόλη είναι και έργα πάρα άυλα. Δεν είναι μόνο συντριβάνια και πλατείες, χωρίς να τα περιφρονώ αυτά. Όλα πρέπει να γίνονται με πρόγραμμα και συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό και όχι προς εντυπωσιασμό. Πρόγραμμα τεράστιας σημασίας είναι το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ). Το στρατηγικό σχέδιο που εκπονούμε για τη πόλη. Άυλα έργα, τρόπον τινά, είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη καταπολέμηση της ανεργίας και για τη προώθηση της επιχειρηματικότητας».

για τις πειθαρχικές κυρώσεις στο θέμα του Ληξιαρχείου

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Τότε είχα απομακρύνει αμέσως τους υπεύθυνους από τις θέσεις τους. Εκτός από την ποινική, το θέμα πήρε και την πειθαρχική του διαδικασία. Πήγε στην Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου. Επέβαλε κάποιες ποινές. Χαρακτηρίστηκαν επιεικέστατες. Το τελευταίο που θέλω εγώ είναι να επικρατεί ατιμωρησία στο δήμο. Γι' αυτό ζήτησα τον φάκελο και πήρα τηλέφωνο τον κ. Ρανιντζή, ο οποίος έχει δικαίωμα να εφεσιβάλλει όλες τις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων. Του ζήτησα να το κάνει και μου είπε ότι το είχε ήδη κάνει. Επομένως θα περιμένουμε να δούμε αν αυτή η απόφαση που επιβλήθηκε ήταν υπερβολικά επιεικής, όπως έχει γραφτεί».

για τη συνεργασία με τη νέα περιφερειάρχη

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Η κυρία Δούρου έχει μία πάρα πολύ σημαντική θέση και πιστεύω ότι θα δώσει δείγμα γραφής όχι μόνο η ίδια προσωπικά αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, ασκώντας εξουσία. Και μάλιστα εξουσία στην ολότητά της, γιατί είναι και πάρα πολλά θέματα τα οποία διαχειρίζεται η Περιφέρεια».

για το αν θα πήγαινε σε πολιτική εκδήλωση της ΝΔ.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Ούτε συζήτηση. Φυσικά και θα πήγαινα και κατά καιρούς έχω πάει. Είναι υποχρέωση του δημάρχου Αθηναίων σε σημαντικές πολιτικές εκδηλώσεις να είναι παρών»

για την παραίτηση του γενικού διευθυντή του «Αθήνα 984»

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: "Παραιτήθηκε ο κ. Καμπύλης. Είχε μια εξαιρετική θητεία στον "9.84". Όποιος παρακολουθεί ραδιόφωνο μιλάει, για έναν σταθμό του οποίου το επίπεδο ανέβηκε σε τεράστιο βαθμό κατά τη διάρκεια της θητείας του. Υπέβαλλε την παραίτηση. Δεν του την ζήτησα εγώ. Ένιωσε ότι έχει κλείσει τον κύκλο του. Εγώ ευχαρίστως θα δεχόμουνα ο κ. Καμπύλης να συνεχίσει να υπηρετεί τον «9.84», γιατί η απόδοσή του ήταν εξαιρετική. Το επίπεδο του σταθμού ανέβηκε πάρα πολύ. Νέο διευθυντή θα έχουμε από τη στιγμή που θα βρούμε κάποιον αντάξιο να τον αντικαταστήσει».

για τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και τη ΔΗΜΑΡ

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει ακόμα αφομοιώσει τον πολυκομματισμό και την συνύπαρξη πολλών κομμάτων στην κυβέρνηση. Όσο περισσότερο κατακερματίζεται η πολιτική σκηνή τόσο χειρότερο είναι για τη χώρα. Ο κατακερματισμός έρχεται και πλήττει ουσιαστικά το κέντρο βάρους του πολιτικού συστήματος, που είναι το πολιτικό κέντρο, επειδή η κεντροαριστερά είναι εκεί που ισορροπεί το πολιτικό σύστημα μαζί με την κεντροδεξιά και δημιουργούνται συγκλίσεις. Όσο κατακερματίζεται η κεντροαριστερά τόσο πιο δυσάρεστο είναι αυτό. Από την άλλη πλευρά, πρέπει κάποιος να το δει και την αισιόδοξη πλευρά, ότι, δηλαδή, υπάρχουν τάσεις που θέλουν να φύγουν από τα παλιά στερεότυπα, από συνήθειες και πολιτικές αντιλήψεις που έφεραν την χώρα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, και να πάμε σε νέες συνθέσεις. Θα είναι πιθανόν βασανιστικό. Η χώρα χρειάζεται προπάντων σταθερότητα. Δε βλέπω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει ακόμα να ισορροπήσει στις πολιτικές του θέσεις, για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας προκειμένου να την κρατήσει στο ευρώ και να δημιουργήσει συνθήκες για να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Και η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει πραγματική στρατηγική εξόδου από την κρίση»

  • Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΒΗΜΑ FM» ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΗ ΞΕΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου