Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ

Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή απεδείχθη, τουλάχιστον όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, η προχειρότητα προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης.

Ενδεικτική ήταν η απολύτως απολογητική στάση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αποδέχθηκε τις φοροτεχνικές κακοτεχνίες που είχε εντοπίσει ο Τύπος, ζήτησε την κατανόηση των πολιτών και προέβη σε διορθώσεις με σκοπό να ελεγχθούν τουλάχιστον τα υπερβάλλοντα φορολογικά βάρη.

Ο ίδιος αναγνώρισε επίσης ότι άλλο η κατοχή ακινήτων και άλλο η εισοδηματική δυνατότητα πληρωμής των αναλογούντων φόρων.

Ωστόσο το κακό έχει γίνει. Η κοινωνία έχει αναστατωθεί, η Πολιτεία έχει εκτεθεί και η εφαρμογή των διορθωτικών ρυθμίσεων θα παρατείνει την αναστάτωση και τη σύγχυση.

Πράγμα που σημαίνει ότι η επιλογή των φόρων, όπως και οι διαδικασίες επιβολής τους δεν είναι απλή υπόθεση, ούτε μπορεί να γίνεται με την αριθμομηχανή στο χέρι.

Οι φόροι είναι εργαλεία πολιτικής, η επιλογή και η επιβολή τους έχει συνέπειες, επιδρά στην οικονομία, στην κοινωνία, στον καθένα χωριστά.

Υπό αυτή την έννοια δεν μπορεί να αφήνεται σε μανδαρίνους και επαγγελματίες φορομπήχτες, χωρίς πρόνοιες, ανάλυση και αξιολόγηση των επιπτώσεων, των συνεπειών και του βάρους που μεταφέρουν στα πρόσωπα, στις οικογένειες, στις επιχειρήσεις και δι' αυτών σε ολόκληρη την οικονομία.

Το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, ούτε μπορεί να ξεχασθεί. Η κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών, οι ίδιες οι φορολογικές αρχές οφείλουν να σκύψουν πραγματικά πάνω στο πρόβλημα και να κάνουν ότι είναι δυνατόν να περιορίσουν τις αδικίες και να ελέγξουν τις υπερβολές. Και βεβαίως να φροντίσουν ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα αυθαίρετης και υπερβολικής χωρίς μέτρο, φορολόγησης.

Ας μην ξεχνούν οι κυβερνήτες μας ότι ένας άδικος φόρος αρκεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η Ιστορία είναι γεμάτη από τέτοιες...

  • Άποψη διατυπωμένη στο ΒΗΜΑ σήμερα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου