Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Τον Κώδικα Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενέκρινε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ. Κάτι κινείται και φαίνεται ότι έχει σχέση με τη λογική…


Αυτό που οι περισσότερες εφημερίδες υιοθετούν είναι ότι ψάχνονται εκεί στην κυβέρνηση να βρουν τρόπους προκειμένου να ελαφρύνουν τους δανειολήπτες που βρίσκονται και όχι με δική τους υπαιτιότητα σε δύσκολη κατάσταση για να αποπληρώσουν το χρέος τους.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση στην οποία είχε υποβάλλει η ΤτΕ σχέδιο με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και με ενώσεις καταναλωτών και θεσπίζει τις γενικές αρχές συμπεριφοράς τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες.

Ο νέος Κώδικας (ο οποίος δεν δόθηκε στη δημοσιότητα) θα δίνει πληθώρα επιλογών στα νοικοκυριά όσων αφορά τη ρύθμιση των δανείων και θα προβλέπει -μεταξύ άλλων- τη μείωση του επιτοκίου του κόκκινου δανείου, την αλλαγή του τύπου του επιτοκίου χωρίς πέναλτι, την μεταβίβαση του μη εξυπηρετούμενου δάνειου σε άλλη τράπεζα, κλπ.

Οι αναγκαίες ρυθμίσεις των τραπεζών θα γίνονται βάσει των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές δυνατότητες εξόφλησης των δανείων από τα νοικοκυριά.

Επιτέλους, λίγη λογική αρχίζει και φαίνεται στον ορίζοντα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου