Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Ο Δήμος Αθηναίων προκρίνεται στην τελική φάση του διαγωνισμού καινοτόμων λύσεων για τις πόλεις, του Οργανισμού “Bloomberg Philanthropies”.

Αθήνα, διαμαντόπετρα...”
Η Αθήνα είναι μία από τις 21 ευρωπαϊκές πόλεις που προκρίθηκαν ως τελικές υποψηφιότητες του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού «Πρόκληση για Δημάρχους» (Mayors Challenge) για την περίοδο 2013-2014, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ίδρυμα Bloomberg Philanthropies. Ο μεγάλος νικητής θα κερδίσει 5.000.000 €, ενώ τέσσερις επιπλέον πόλεις θα κερδίσουν από 1.000.000 €. Οι πέντε τελικοί νικητές του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης δήλωσε για τη διάκριση της πρότασης της Αθήνας: «Είναι τιμή για το Δήμο Αθηναίων που προκριθήκαμε για το Βραβείο: «Πρόκληση για τους Δημάρχους» μεταξύ 155 ευρωπαϊκών πόλεων. Οι ενεργοί πολίτες της Αθήνας είναι ο πιο πολύτιμος πόρος της. Η διεθνής αυτή διάκριση ανήκει σε όλους εκείνους που με δικές τους πρωτοβουλίες σκέφτονται και υλοποιούν λύσεις για την Αθήνα. Η διάκριση μας ενισχύει στην απόφασή μας να προχωρήσουμε στην ανασύνταξη της πόλης, με βάση το νέο μοντέλο συνεργατικής διακυβέρνησης που χτίζουμε κάθε μέρα
Η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Αθηναίων προήλθε από την πρωτοβουλία του Δημάρχου να δώσει δημόσιο βήμα και χώρο στις δράσεις ομάδων πολιτών της πόλης, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας «ΣυνΑθηνά». Η πρόταση, που κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2014, είναι για ένα αναβαθμισμένο δίκτυο ενδυνάμωσης των ενεργών πολιτών, όπου ένας νέος εξελιγμένος μηχανισμός διασύνδεσης θα συντονίζει τις πρωτοβουλίες τους με εξωτερικούς φορείς τεχνογνωσίας και πόρων. Η πρόταση στηρίζεται στην πεποίθηση ότι έξυπνες και κυρίως βιώσιμες λύσεις έρχονται συχνά από τον κόσμο που γνωρίζει τη γειτονιά του, και θέλει ο ίδιος να συμμετέχει στο να την βελτιώσει, να την νοικοκυρέψει, να την ομορφύνει.
Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό «Πρόκληση για Δημάρχους», μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ.
Περισσότερα για το «συνΑθηνά» για τις δράσεις των ομάδων πολιτών. Δείτε το ΕΔΩ.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα «Συν Αθηνά» είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για να στηρίξει και να διευκολύνει τις ομάδες πολιτών που με τις δράσεις τους βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην Αθήνα. Ο όρος «Ομάδες Πολιτών» αναφέρεται σε ομάδες κατοίκων που σχετίζονται μεταξύ τους γύρω από λύσεις και δράσεις για το καλό της γειτονιάς τους ή της πόλης. Μοναδικό κριτήριο δημοσίευσης της καταχώρησής τους αποτελεί η έμπρακτη εμπλοκή τους σε δραστηριότητες για το κοινό όφελος. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες να δημοσιεύσουν τις δράσεις τους για ευρύτερη επικοινωνία, να ενημερωθούν για αντίστοιχες δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και να ανταλλάξουν με άλλες ομάδες εμπειρία και τεχνογνωσία. Για τους κατοίκους της Αθήνας είναι ένα ημερολόγιο δράσεων στο οποίο μπορούν να ενημερώνονται για το αντικείμενο, την τοποθεσία και την ημερομηνία διεξαγωγής δράσεων που τους ενδιαφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου